Haptonomische zwangerschapsbegeleiding
Kunnen jullie als aanstaande ouders niet wachten met het leren kennen van jullie kindje tot het geboren is? Dat hoeft ook niet. Al tijdens de zwangerschap kunnen jullie beiden leren hoe je vanuit je gevoel contact kunt maken met elkaar en jullie kind in de schoot. Hierdoor weet jullie kind zich bevestigd en welkom. Dit affectief bevestigende contact is de basis van deze zwangerschapsbegeleiding.
Contact tijdens de zwangerschap
Als aanstaande moeder kun je je kindje van binnen uit voelen en ontmoeten.
Als vader/partner leer je door liefdevolle, heel natuurlijke en uitnodigende aanraking via de buik van de moeder zelf contact met je kind te maken, waarop het kind op zijn/haar eigen wijze zal reageren. Dit contact is bevestigend voor jullie kind. Zo kan er al voor de geboorte een wederzijdse gevoelsmatige affectieve band ontstaan.
Jullie kind zal zich veilig en geborgen voelen en weten dat het welkom is, zoals hij of zij is. Het begin van hechting. Het kan zo basiszekerheid en zelfvertrouwen ontwikkelen.
Samen
Als moeder leer je met je gevoel te luisteren naar de signalen van je lichaam en het kind in je schoot, hier op te vertrouwen en adequaat mee om te gaan.
Als vader/partner heb je een belangrijke en actieve rol. Je mag ontdekken hoe je je vrouw fysiek en emotioneel kunt ondersteunen, zowel tijdens de zwangerschap, de geboorte en daarna.
Ook als ouders samen zul je meer gevoel krijgen voor elkaar en ervaren hoe je er voor elkaar kunt zijn. Zo wordt een gezamenlijke beleving van zwangerschap en geboorte mogelijk, waarbij jullie samen letterlijk en figuurlijk ruimte maken voor jullie kind. Met vertrouwen kunnen jullie toegroeien naar geboorte en ouderschap.
Jullie kind kan dan komen in zijn of haar eigen tijd.
Aandachtspunten
Aandachtspunten zijn o.a.:
- Uitnodiging tot contact en de ontmoeting met jullie kind;
- Leren vertrouwen op je gevoel en je lichaam;
- Het dragen en beleven van je kind in de schoot;
- Samen omgaan met weeën en pijn;
- Omgaan met ongemak, stress en angst;
- Mogelijke geboortehoudingen;
- Samen voelend begeleiden van jullie kind tijdens de geboorte;
- Hechting en onthechting.
Na de geboorte
Enkele weken na de geboorte wordt de begeleiding hervat. Samen kijken we terug op de geboorte en de eerste periode daarna. De gevoelsmatige affectieve band die jullie voor de geboorte hebben opgebouwd breiden we uit en verdiepen we. Dit komt tot uiting in de wijze van omgaan met elkaar en de manier waarop je je kindje kunt oppakken, verzorgen en dragen. Jullie leren je kindje aan te spreken op eigen mogelijkheden en gevoel te geven van eigen kunnen en hierin te bevestigen.
Vanuit gevoelde veiligheid, geborgenheid en zekerheid kan het kind zijn of haar eigen weg in het leven vinden.
Bij problemen of bijzondere omstandigheden
Niet elke zwangerschap en geboorte gaat vanzelf of zonder problemen en soms spelen er andere gebeurtenissen omheen.
Voorbeelden kunnen zijn:
- Fysieke problemen tijdens de huidige zwangerschap of bv. vanuit een eerdere zwangerschap;
- Angst voor de bevalling;
- Angst, onzekerheid, verdriet na miskraam, een te vroeg geboren kindje, overlijden van een kindje;
- Problemen met accepteren van het kindje;
- Relationele problemen;
- Kinderwens;
- Gebeurtenissen in jullie families;
- Er is geen partner of deze is langdurig afwezig.
Ook dan kan een haptonomische begeleiding steun bieden. Afhankelijk van de situatie kan dat haptonomische zwangerschapsbegeleiding zijn, maar bv. ook haptotherapie. Wil je meer weten neem dan, liefst telefonisch, contact op. Samen kunnen we nagaan wat er passend is.
Praktische informatie
De zwangerschapsbegeleiding kan rond de 20e en tot de 28e week beginnen, als de bewegingen van jullie kind voelbaar zijn. Deze begeleiding is individueel voor moeder en vader/partner samen.
De eerste afspraak is een intake en kennismaking waarin we jullie wensen en verwachtingen afstemmen op de mogelijkheden. Daarna volgen er in onderlinge afstemming nog 5-7 afspraken vóór de geboorte en 2 afspraken na de geboorte, met baby, met de mogelijkheid tot een vervolg. Een afspraak duurt ongeveer 55 minuten.
Een vrijblijvend oriënterend gesprek om al eerder kennis te kunnen maken met de haptonomische begeleiding is mogelijk rond de 14e week. Dit gesprek duurt 30 minuten.
Contact opnemen
Bent u geïnteresseerd in haptotherapie of haptonomische zwangerschapsbegeleiding? Voor meer informatie of een afspraak maken kunt u contact opnemen.